İSTANBUL RAHMİ KOÇ MÜZESİ
İSTANBUL RAHMİ KOÇ MÜZESİ
RAHMİ KOÇ MÜZESİ
2014 yılı itibari ile 20. Yılını kutlayan Rahmi M. Koç Müzesi eski İstanbul'un merkezinde ve Haliç Kıyısı’nda, yaklaşık 27.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Rahmi M. Koç Müzesi, ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi olmasının yanı sıra, hem eğlendirici hem de eğitici özellikleriyle yaşayan bir sosyal mekan niteliği taşımaktadır.
Rahmi M. Koç Müzesi, sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk özel müzedir. Ziyaretçileri adeta bir zamanda yolculuğa çıkaran müze, karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim, bilimsel aletler, model ve oyuncak, yaşayan geçmiş bölümlerinden oluşmaktadır.
Müzenin koleksiyonlarının temelini, Rahmi M. Koç'un yıllardır özenle bir araya getirdiği eserler oluşturmaktadır.
Gramofon iğnesinden çevirmeli telefona, klasik otomobillerden uçak modellerine ve denialtıya kadar müzede yer alan 12 binden fazla objeden bir araya gelen koleksiyon ziyaretçiler tarafından ilgi ile izlenmektedir.
Müze, 3 ana bölümden oluşmaktadır:
Tarihi Lengerhane binası, Tarihi Hasköy tersanesi, Açıkhava sergileme alanları
Lengerhane Binası ve Hasköy Tersanesi
III. Ahmet Dönemi’nde tersane tesisleri için kurulan Lengerhane Binası, 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alınarak, 1994 senesinde ziyarete açılmıştır. 1996 yılında da Hasköy Tersanesi Vakıf tarafından satın alınmış, aslına uygun bir şekilde restore edilmiş ve 2001 senesinde müzeye dahil edilmiştir.
Müze, gezileri sırasında keyifli bir mola vermek isteyen ziyaretçiler için klasik otomobiller galerisi manzaralı Demlik Kafe, açık havada hizmet veren 1942 model Dodge marka kamyondan büfeye dönüştürülen orijinal Coca- Cola Büfesi, yaklaşık yarım asırdır İstanbullulara hizmet vermiş ve neslinin son örneği olan Fenerbahçe Vapuru Kafeteryası tüm orijinalliğini ve tarihi dokusu içinde Haliç’in eşsiz manzarasını eşliğinde dinlenme fırsatı sunuyor.
Ayrıca Divan Restaurantları tarafından işletilen Fransız Mutfağı ve muhteşem atmosferiyle 1930’ların Paris’ini yaşatan ‘Cafe du Levant Restaurant’, farklı dekorasyonu ile ‘British Pub Barborassa ve deniz kıyısındaki rahatlatıcı ambiyansıyla Akdeniz Mutfağı’ndan seçme lezzetler sunan ‘Halat Restaurant’ da müze ziyaretinizin ardından Haliç’in keyfine sürmenize olanak sağlamaktadır.
1996 yılında Avrupa Müzeleri Konseyi Özel Ödülü, müzecilik konusundaki öncülük ve girişimciliğinden dolayı Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç’a verilmiştir. Ödül, ilk defa bir Türk müzesine layık görülmesi açısından ayrı bir anlam taşımaktadır. Bunun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, Kültür Bakanlığı’nın 2001 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü de kazanmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder